Blockchain


 

Blockchain (blokčejn) je nezaustavljiva revolucija i jedan od najvećih pronalazaka interneta 21. vjeka. On je poput gigantske baze podataka, sa neprekidnim rastućim spiskom zapisa pod nazivom "blokovi", koji se povezuju koristeći kriptografske tehnike.

Sve vise kompanija, počinje da razvija projekte na bazi blockchain-a. Prvi uspešan projekat na ovoj bazi je poznati Bitcoin. Digitalna valuta koja je u potpunosti decentralizovana. Što znači da su transakcije moguće bez učešća ikakve finansijske institucije, poput banke.

Povezani blokirani lanci


Blockchain (blokčejn) je nezaustavljiva revolucija i jedan od najvećih pronalazaka interneta 21. vjeka. On je poput gigantske baze podataka, sa neprekidnim rastućim spiskom zapisa pod nazivom "blokovi", koji se povezuju koristeći kriptografske tehnike.

Sve vise kompanija, počinje da razvija projekte na bazi blockchain-a. Prvi uspešan projekat na ovoj bazi je poznati Bitcoin. Digitalna valuta koja je u potpunosti decentralizovana. Što znači da su transakcije moguće bez učešća ikakve finansijske institucije, poput banke. Blockchain je neprekidni proširivi spisak zapisa pod nazivom "blokovi" koji se spajaju koristeći kriptografske tehnike. Svaki blok obično sadrži kriptografski sigurnosni hash prethodnog bloka, vremensku oznaku i podatke o transakcijama.

 

Pojam Blockchain se danas najčešće koristi za koncept koji omogućava da se računovodstveni sistem decentralizuje, dok još uvijek zadržava status pravilnog stanja računovodstva,čak iako su mnogi učesnici uključeni u ovaj proces.

Ovaj koncept se naziva i distribuiranom knjigovodstvenom tehnologijom (decentralizovanom računskom bilansnom tehnologijom) ili DLT-om. Ono što se čuva u knjizi sistema knjigovodstva, nije relevantno za koncept Blockchain-a. Najbitnije je da se buduće transakcije grade na prethodnim transakcijama i potvrđuju ih kao tačne demonstrirajući podatke o prošlim transakcijama. Ovo onemogućava manipulaciju kao i plaćanje postojanja ili sadržaja prethodnih transakcija, istovremeno uništavajući sve transakcije koje su već potvrđene.

Ostali decentralizovani korisnici koji vide transparentnu transakciju, jednostavno prepoznaju zlonamjernu kopiju bloka koja za posledicu ima nedoslednost u izračunavanju. Proces kriptografskog lanca u decentralizovanom računovodstvenom sistemu predstavlja tehničku osnovu za kripto valute, ali takođe može pomoći u distribuiranim sistemima da poboljšaju ili pojednostave sigurnost transakcija u odnosu na centralizovane sisteme.

Funkcionalnost je slična računovodstvenim izvještajima, ali se koristi i izraz ( vrijednosni internet ili internet od vrijednosti) Stoga se i dalje naziva "Internet vrijednosti". Blockchain omogućava jedinstvo između node-ova koje treba postići u decentralizovanoj mreži.

Najstariji blok je još u operaciji, a to je kripto-valuta Bitcoin .

Koncept Blockchain kao distribuiranog sistema upravljanja bazama podataka prvi je 2008. opisao Satoshi Nakamoto u bijeloj knjizi o Bitcoin-u. Naredne godine je objavio prvu implementaciju Bitcoin softvera, čime je pokrenuo prvi javno distribuiran blockchain.

 

OSOBINE BLOKA

Novi blokovi stvaraju se konsenzusom, a zatim se nadograđuju u blockchain. Najpopularnija metoda konsenzusa je metoda proof-of-work . Međutim, postoje mnoge drugi oblici izgradnje konsenzusa (Proof of Stability, Proof of Capacity, Proof of Burn, Proof of Activity).

Upisom spremljenih podataka u blockchain-u, kasnije nije moguće vršiti izmjene bez oštećenja integriteta cjelokupnog sistema. Ovo znatno komplikuje mogućnost manipulacije podataka. Mehanizam decentralizovanog sistema zamjenjuje potrebu za trećom stranom da potvrdi integritet transakcija.

U Bitcoin-u, blockchain se sastoji se od niza blokova podataka, od kojih svaki sadrži jednu ili više transakcija i ima kontrolnu sumu, d. h., one su kombinovane u parovima u hash-u. Korijen stabla (koji se takođe zove Merkleov korijen ili vrh hash) se zatim čuva u pridruženom zaglavlju. Tada je čitava zaglavlja takođe iscrpljuju, pa se vrijednost čuva u sljedećem zaglavlju. Ovo osigurava da se ne može promijeniti nikakva transakcija bez promjene pridruženog zaglavlja i svih sljedećih blokova.

Bitcoin blok je najstariji blok. Nastao je u januaru 2009. godine, ima veličinu od 144,5 GB na početku decembra 2017 pa je na dan 9. decembra 2017. godine bio rasprostranjen na 11.900 Node-ova.

 

PRIMJER PRIMJENE REVIZIJE

Revizija se odnosi na snimanje sigurnosno kritičnih operacija softverskih procesa. Ovo se posebno odnosi na pristup i promjenu povjerljivih ili kritičnih informacija. Revizija je stoga pogodna za blockchain, jer proizvodi relativno malu količinu podataka i istovremeno ima visoke sigurnosne zahtjeve.

Blokchain može zaštititi dnevnik revizije (također nazvan revizijski trag) jer sve što je upisano prvenstveno se ne može mijenjati. Pored toga, pojedinačni unosi se trebaju obezbijediti digitalnim potpisom kako bi se osigurala autentičnost. Mehanizam decentralizovanog konsenzusa, kao što je slučaj kod Bitcoin-a, nije potreban. Međutim, decentralizirano skladištenje blok-kanala obezbjeđuje relativno sigurno skladištenje revizorskog traga.

S obzirom da se, s jedne strane, čuvaju povjerljive informacije, a s druge strane, nijedan element bloka nije moguće izbrisati bez poništavanja, koristi se i šifrovanje pojedinačnih unosa. Umjesto brisanja unosa sa blockchain-a, kriptografski ključ se zatim može izbrisati da bi podaci trajno bili nečitljivi.

Budući da je implementacija blokova i odgovarajuće kriptografske infrastrukture trenutno (od maja 2018) veoma dugotrajna i skupa zbog nedostatka jednostavnih primjena, upotreba se preporučuje samo za naročito osjetljive informacije.

Primjeri uključuju reviziju medicinskih informacionih sistema (npr. Elektronske zdravstvene evidencije), ugovore i finansijske transakcije visoke finansijske vrednosti, vojne tajne, zakonodavstvo i elektronsko glasanje, upravljanje bezbednošću kritičnih sredstava ili podaci velikih korporacija koje posluju po Zakonu Sarbanes-Oxley ili sličnim smernicama.

 

KAKO BLOKČEJN OBEZBEĐUJE KONSENZUS?

Mining je proces evidentiranja transakcija sa kripto-valutama u blockchain, transparentna baza podataka o svim operacijama kripto-valuta. Node-ovi mreže koriste blockchain elemente da razlikuju prave transakcije od pokušaja razmnožavanja prenosa jednog i onog istog sredstva. Glavni cilj majninga je konsenzus među node-ovima mreže radi potvrđivanja i legitimizacije transakcija. Pored toga, majning je opcija nagrađivanja kripto-valutom i transakcijama za rješavanje određenih kriptografskih zadataka. Ovaj proces zahtijeva puno resursa i vrlo je komplikovan jer se broj blokova povećava.

 

TEHNIČKA POZADINA

Tokom rudarstva, računar vrši kriptografsku funkciju hash-a. Tzv. zaglavlje bloka (block header). Za svaki novi hash, softver za rudarstvo koristi drugi slučajno generisan broj za zaglavlje bloka. Ovaj broj se zove Nonce. Zavisno od nonce i svega ostalog sadržanog u bloku, funkcija hash kreira hash-u, kao npr,:

93ef6f358fbb998c60802496863052290d4c63735b7fe5bdaac821de96a53a9a Ovaj hash je prilično dugačak broj. (To je heksadecimalni broj, što znači da su slova A-F brojevi 10-15.) Da bi rudarstvo bilo otežano, mora postojati poteškoća u konačnici. Da biste kreirali važeći blok, rudar mora pronaći hash koji je manji od ciljne poteškoće. Na primjer, recimo da je ciljna poteškoća:

1000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000
Svaki broj koji počinje sa 0 bi stoga bio manji od ciljne težine. npr:

0787a6fd6e0782f7f8058fbef45f5c17fe89086ad4e78a1520d06505acb4522f
Ako sada postavimo ciljanu poteškoću,

0100000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000
sada nam trebaju dvije nule na početku kako bi dobili manji broj od navedenih:

00db27957bd0ba06a5af9e6c81226d74312a7028cf9a08fa125e49f15cae4979

Zbog toga što je ciljna poteškoća tako dugačak broj, obično koristite manji broj da biste ukazali na poteškoće u cilju. Ovaj broj se naziva Mining Difficulty . Mining Difficulty ilustruje koliko je teže kreirati trenutni blok u odnosu na prvi. Teškoća od 70000 znači da će trenutnom bloku biti potrebno 70.000 puta više posla nego što je trebalo Satoshi Nakamoto-u da napraviti prvi blok.

Teškoća je prilagođena svim blokovima 2016. godine. Mreža pokušava prilagoditi teškoću tako da je potrebno oko 14 dana da bi cijela mreža proizvela blokove u 2016. godini. Stoga se, s obzirom na povećanje performanse mreže, nivo teškoće paralelno raste.

Svijet mining-a je trenutno u tranziciji na integrirani tok aplikacije (ASIC). ASIC je čip sa elektronskim sklopom koji je napravljen samo za vrlo specifičan posao. Za razliku od FPGA, ASIC ima samo jednu određenu funkciju. ASIC sagrađen za mining bitcoin-a može i uvjek će kopati samo bitkoin. Potrošnja energije je najvažniji faktor ASIC-Miner u odnosu na Hash-rate. Vrlo je vjerovatno da će ASIC uređaj koji se danas kupi i dalje biti energetski efikasan za dvije godine i nadmašit će troškove električne energije. Povrat je takođe određen deviznim kursom. Međutim, obično se govori: što je veća energetska efikasnost, to je veći prinos.

 

ETHEREUM BLOCKCHAIN

Ethereum je distribuirani sistem u oblasti finansijske tehnologije, koji nudi kreiranje, upravljanje i izvršenje decentralizovanih programa ili ugovora (Smart Contracts) u svojem sopstvenom blockchain-u. Stoga predstavlja alternativu klasičnoj klijent-server arhitekturi.

Ethereum koristi unutrašnji kripto-valutni Ether (skraćeno ETH) kao sredstvo plaćanja za obradu transakcija, sa kojim upravlja računar.

Od jula 2018. godine, Eter je druga najveća kripto valuta nakon Bitkoina.

 

TEHNOLOGIJA

Ethereum, kao i Bitcoin, zasniva se na blockchain tehnologiji. Za razliku od Bitcoina, Ethereum nije samo kripto valuta, već i platforma za takozvani Dapps (DistributedApps), koji se sastoji od pametnih ugovora. Postoje raznovrsne aplikacije za pametne ugovore, uključujući sistem e-glasanja, virtuelne organizacije, upravljanje identitetom i crowdfunding.

Ethereum je distribuirani sistem čiji učesnici (Ethereum računi ili ugovori) koriste sopstvenu peer-to-peer mrežu za razmjenu podataka bez centralnog servera. Svi učesnici rade sa zajedničkom bazom podataka, Ethereum Blockchain. Da biste učestvovali, potreban vam je.

Ethereum klijent koji se sinhronizuje sa mrežom prije korišćenja, odnosno preuzima i odobrava svaku transakciju dokumentovanu u blockchain od zadnje sinhronizacije. Za inicijalnu sinhronizaciju, neki klijenti imaju brzi režim koji ne zahtijeva skidanje kompletnog blockchain-a. Novčanici uključuju Ethereum Novčanik, Mist, MyEtherWallet, Parity i Exodus (višenamjenski novčanik za različite kripto-valute).

Eterium se trenutno kreira tzv. algoritmom Proof of Work, koji će se zamijeniti tokom faze razvoja,u algoritam Proof of Stake.

Eterium se sastoji od više komponenti ili koncepata koji su međusobno povezani.

PEER TO PEER NETWORK

Prednosti kriptovaluta rezultiraju u značajnoj mjeri od decentralizovane peer-to-peer arhitekture bez centralne instance i jednakih Node-ova. Ovaj pristup se primjenjuje na sve elemente sistema, npr. u skladištenju podataka, verifikaciji podataka, objavljivanju i distribuciji podataka i prenošenju podataka.

Ne postoji povjerenje među node-ovima ( klijenti Bitcoin-a) i svaki node nezavisno provjerava Bitcoin protokol da bi utvrdio da li su važeće transakcije važeće. Kada se novi Node pridruži mreži, veze sa drugim Bitcoin klijentima se prvo traže pomoću DNS servera koji se dobrovoljno koriste od pretplatnika. Ovaj proces se zove bootstrapping i odvija se na svim P2P sistemima. Routing algoritmi potom uspostavljaju veze sa drugim node-ovima. Izostavljanje mreže nije izričito moguće. Node-ovi koji više nisu povezani biće prepoznati algoritam rutiranja nakon nekog vremena i ukloniti sa liste node-ova. Broj ulaznih i odlaznih veza na / iz drugih Bitcoin node-ova može se postaviti kod većine Bitcoin klijenata.

Podrazumijevani broj ulaznih veza je podešen na 8 (Bitcoin Core Client). Prosek veza za node-ove koji takođe prihvaćaju odlazne veze je 32. Bitcoin protokol reguliše kako node-ovi tumače transakcije i blokiraju među sobom. Transakcije i blokovi se prosleđuju samo ako su verifikovani kao validni. Nevažeće transakcije ili blokovi se ignorišu i odbacuju.

Vrste nodova koji se mogu postići putem TCP / IP u P2P mreži

NODE

Node je računar koji je dio mreže Ethereum. Ona skladišti ili nekompletnu (Light Client) ili potpunu (Full Node) kopiju bloka i trajno ga piše.

FULL NODE

Full Node (ili puni klijenti) lokalno čuvaju čitav blockchain, dozvoljavajući samostalni potpis transakcija. Klijenti primjenjuju cio Bitcoin protokol i samostalno izvršavaju radnje. Primer ovoga je Bitcoin kore klijent. Vrijeme podešavanja / preuzimanja i upotreba CPU su znatno veće nego kod nodova.

LIGHT NODE (LIGHT WEIGHT NODE)

Ove vrste node-ova koriste Full Node kao serveri za obavljanje transakcija. Takvi node-ovi se npr. koriste se na mobilnim uređajima jer su manje moćni i često imaju nisku propusnost. Nedostatak je da serverima treba vjerovati obavljanju određenih zadataka (na primjer, poruke o grešci). Svakako, bitcoin-i ne mogu biti ukradeni ili na drugi način ugroženi, pošto privatnim šiframa upravlja korisnik klijenta.

KRIPTOGRAFIJA

Centralizovane funkcije kripto-valute se zasnivaju na kriptografskim haš funkcijama, kriptografiji javnog ključa i digitalnim potpisima. Bezbednost ovih metoda je matematički dokazana i zbog NP-kompletnih problema koji se ne mogu efikasno riješiti (npr., Prime faktorizacija).

HASH FUNKCIJE

Hash funkcija je jednosmjerna funkcija m à H (m), gdje H (m) ne dozvoljava zaključivanje m. Jednaka vrijednost m uvijek generiše istu hash vrijednost. Različite vrijednosti m praktično uvijek generišu različite hash vrijednosti. Dužina generisane vrednosti hash se određuje metodom hash-a i nije nezavisno od ulazne vrijednosti. Generisanje bitcoin adresa koristi funkcije hash funkcije SHA-256 (Secure Hashing Algorithm) i RIPEMD-160. SHA-256 koji je dio SHA-2 standard i generalno se smatra zaštitnim algoritmom. Dužina hash vrijednosti je 256 bitova.

SMART CONTRACTS

Smart Contracts su programi koji se pokreću automatski čim se bilo koji iznos naveden u ugovoru prenese na Eter. Stoga, nije potrebna (ručna) verifikacija sertifikata o plaćanju, jer prenos počinje direktno u programu.

Svaka transakcija se čuva unutar čitavog bloka - to jest, na svim uređajima priključenim na mreži. Decentralizovani koncept Blockchain-a trajno provjerava integritet cjelokupne baze podataka. Pametni ugovori su obično napisani na programskom jeziku Solidity posebno razvijeno za Ethereum. Zatim se prevode u bajtkod i pokreću na Ethereum Virtual Machine (EVM). Virtuelna mašina u osnovi zaokružuje klijentsko okruženje dalje od okruženja host-a, što su ostale aplikacije na računaru. Cryptocurrency of Ethereum Blockchain Ether je "valuta" mreže Ethereum.

Mreža, međutim, omogućava da se generišu druge valute - zvane tokeni - koje se onda mogu razmjenjivati za ether.

DECENTRALIZOVANA AUTONOMNA ORGANIZACIJA DAO

Decentralizovana autonomna organizacija DAO je organizacija čija upravljačka struktura i pravila su digitalno i nepromjenjivo kodirani pametnim ugovorom, izvršenim na decentralizovanoj osnovi (ovdje preko mreže Ethereum) i to bez konvencionalnih tijela za donošenje odluka kao što je odbor.

The DAO je najpopularniji DAO koji je implementiran u blockchain-u Ethereum-a. Uopšteno govoreći, zadatak DAO-a je da preuzme ether-e prodajom akcija sa glasanjem, da održi tijelo za donošenje odluka o upotrebi sakupljenog ether-a i da prenese sakupljeni ether. Stoga je u osnovi autonomna i automatizovana investiciona firma. DAO je postavljen u Blockchain u aprilu 2016. DAO tokens, koji odobravaju glasanje u odlukama DAO i sa kojima se može trgovati na raznim kripto-tržištima.